Vakantie 2005 Schotland 17 Juni 2005
Voordat we aan de tweede rondrit over het eiland Skye begonnen hebben we eerst nog even het schitterende Eilean Donan Castle bekeken want we hadden er in 2001 geen mooie foto's van gemaakt. Het ligt dicht bij Reraig Caravan Park dus daar hadden we nog wel even tijd voor. Daarna het zuidelijk deel van het eiland Skye bezocht. Ten eerste de B8083 van Broadfort naar Elgol, daarna de A851 van Skulamus naar Aird Of Sleat. De B8083 is volgens meerdere boeken de mooiste weg van Skye. Het is in zijn geheel single-track met soms hele smalle gedeelten, prachtige vergezichten op Loch Slapin en The Red Hills, totaal afwijkend van de bergen er omheen zoals de Cuillin Mountains.

Het lijkt wel of ze vanaf de toppen zand naar beneden hebben laten glijden. In de bocht, aan het eind van Loch Slapin, grazen schapen in de weilanden die weer verdeeld zijn in meerdere kleine weilandjes, het gevolg van de uitgesleten waterstroompjes. Werkelijk een prachtig gezicht. In Elgol eindigd de weg. Net voordat je afdaald naar Elgol heb je een prachtig uitzichtpunt op het haventje en de zee met de eilanden. Wij werden weer eens verrast door een aantal driehoekige voorwerpen die boven water uit staken. Het bleek te gaan, zo vertelde een deskundige, om Basking Sharks die het 'warme water' van de baaien opzoeken.

Dit gebeurd blijkbaar niet zo vaak zo werd ons verteld. Ook werd verteld dat deze haaien leven van plankton. Een aantal kleinere haaien zwommen zelfs tussen de kleine bootjes in het haventje. Vervolgens zijn we naar de A851 gereden. Na wat smalle gedeelten rijdt je op een vrij brede weg door een weids landschap, die vervolgens weer overgaat in single-track. Ook een mooie doodlopende weg waar je bijna aan het eind, bij Armadale, een overtocht kunt maken met een ferrie van Calledonian MacBrayne naar Mallaig op het ' vaste land ' aan de A850. Het was een bijzonder warme dag en helder dus vanaf de terminal konden wij Mallaig goed zien liggen.

Op de weg terug, in Broadfort, hebben we de tank weer eens gevuld voor de volgende dag want dan gaan we weer verhuizen. We hebben ons laten verrassen door dit wonderschone eiland dat we misschien in één van de volgende vakanties verder gaan bekijken want twee dagen is aan de korte kant om alles te bekijken. Sinds het tolvrij maken van Skye Bridge is het veel drukker geworden op Skye dus nogmaals de waarschuwing, als je een camping zoekt vlak voor of op Skye, ga er dan zo vroeg mogelijk staan want voor laatkomers is er vaak geen plaats meer. Wij waren hier de afgelopen twee dagen ,16 en 17 juni, en de camping was toen al geregeld vol, dus je bent gewaarschuwd !!!