Vakantie 2005 Schotland 14 Juni 2005
Deze dag hebben we een tocht gemaakt langs de noordkust, de A836, om te ontdekken of het mogelijk is om deze weg met de caravan op een niet gevaarlijke manier te berijden. En ik moet eerlijk bekennen dat het grootste deel van het traject John O' Groats - Tonque goed te berijden is. Af en toe zijn er stukken single-track maar deze zijn vrij overzichtelijk zodat je een tegen ligger al vrij vroeg ziet aankomen. Het gedeelte na Tonque, de A838, hebben we niet verkend maar dat zal niet veel verschillen met het voorheen beschreven traject. Een voordeel is dat deze wegen niet druk bereden worden.

Het leukste plaatsje vonden wij Bettyhill, waar je eventueel een pauze in kunt lassen bij een klein eetcafeetje. Bij Tonque zijn we landinwaarts gereden, naar Altnaharra, een hele mooie single-track. Voor Altnaharra zijn we rechtsaf een hele smalle single-track ingereden met de bedoeling om de vervallen prehistorische woontoren Dun Dornaigil te bezichtigen. Deze weg is trouwens verboden voor auto's met caravan. De ruine ligt aan de voet van de 927 meter hoge berg Ben Hope.

Na de woontoren zijn we verder gereden over de smalle single-track richting de kustweg, de A838. Direct werden we verrast door 3 herten die in het dal langs River Hope aan het grazen waren en even later 3 wilde paarden. Je moet wel ontzettend goed uitkijken want overal langs deze weg grazen schapen met hun lammetjes. Het laatste gedeelte van deze single-track is ook erg mooi. Je rijdt dan langs Ben Hope, gedeeltelijk door een bebost gebied.