Vakantie 2005 Schotland 11 Juni 2005
Rustig geslapen, boodschappen gehaald, en tegen 13.00 uur een rondrit gemaakt. Vanuit Grantown-On-Spey naar Carrbridge, daarna een stukje A9 richting Inverness. Tussen Carrbridge en Inverness ligt het plaatsje Tomatin met een distileerderij. Hier ga je af en volgt de single-track-road naar Coignafearn. Na een aantal kilometers door het dal van de Findhorn te hebben gereden is er een afslag naar Farr, deze weg is zeer smal. Na ongeveer een kilometer sta je plots voor een gesloten hek en denk je dat je weer terug moet.

Niets is minder waar want aan de andere kant van het hek hangt een bordje met de tekst of je zo vriendelijk wilt zijn om het hek na doorgang weer wilt sluiten. Daarna wordt het echt mooi, eerst door een mooi bos, daarna door een zeer onherbergzaam gebied, werkelijk schitterend. Dan weer een bos in waar je op een gegeven moment bij een schitterend doorkijkje komt bij een loch. Hier kun je nog maar net de auto parkeren en even uitrusten op een bankje met uitzicht over een loch, als in een sprookje zo mooi.

Aan het eind van deze smalle single-track ga je linksaf naar Errogie. Vanuit Errogie naar Inverfarigaig. Dan rechtsaf de B852 op richting Inverness. Plots rijdt je langs het bekendste loch van Schotland, Loch Ness. In 2001 reden we aan de andere kant van het loch, de normale doorgaande route. Dat viel ons toen vies tegen want het loch was maar op een paar punten goed te zien. Op de B852 is dit anders. Op verschillende plaatsen langs het loch heb je parkeerplaatsen.

Soms met bankjes, waar je kunt genieten van het uitzicht over Loch Ness. Na een aantal kilometers kun je zelfs Urquhart Castle zien al is dit wel aan de overzijde van het loch. Vervolgens zijn we de B852 afgereden tot aan Inverness, daarna de A9 richting Perth en toen naar Grantown-On-Spey. Nog wel even de tank gevuld want de volgende dag gaan we verhuizen naar het noordelijkste puntje van Schotland, John O'Groats......nog geen regen, wel een koude wind.