Vakantie 2011 Noorwegen 3 Juni 2011
Omdat we de vorige dag al de rit naar Sognefjellet hadden gemaakt, die eigenlijk voor vandaag op het programma stond, moesten we voor vandaag iets anders verzinnen. Gea kwam op het idee om de noordzijde van het Sognefjord te verkennen. Het Sognefjord is met meer dan 204 km. het langste, het oudste en het diepste fjord in Noorwegen. De diepste gedeelten liggen op 1300 meter. De bergen er omheen lopen op tot 1700 meter. Vorig jaar hebben we de zuidzijde bekeken in de omgeving van Vik en Vangsnes en het Arnafjord. Voor de rit van vandaag moesten we terug rijden naar Sogndal. Daar zijn we afgeslagen naar wegnr.55, richting Leikanger. Het begin van de route is niet veel bijzonders, naarmate je verder richting Hella rijdt wordt het wel mooier. Een paar kilometer voor Hella ligt de schitterende mooie 120 meter hoge Kvinnafossen waterval. Zo’n 50 meter na de waterval is een kleine parkeerplaats van waaruit je te voet terug kunt lopen naar de waterval om foto’s te maken.

Waar je ook staat om kiekjes te maken, je wordt gegarandeerd nat door de nevel, dus pas op je camera. Aangekomen in Hella blijkt dit geen dorp of gehucht te zijn maar een ferry terminal. Omdat het vrij vroeg was hebben we de beslissing genomen om met de ferry over te steken naar Dragsvik om vandaar uit tot aan Kongsnes de noordzijde van het Sognefjord te verkennen en dan terug te rijden. Niet ver na het verlaten van de ferry waar de weg met een grote boog om een inham van het Sognefjord draait heb je mooi zicht op een holte tussen de bergen waar meerdere watervallen te zien zijn. Ook weer niet veel verder ligt de plaats Balestrand, een ontzettend leuk plaatsje met vele mooie huizen en een prachtig leuk kerkje (zie foto rechtsonder).

Op het eilandje Kvamsoy, te zien vanuit een parkeergelegenheid met daarachter een houtbewerkingterrein, staat ook een kerkje (zie foto rechtsboven) met een aantal oude vervallen schuren. Bij het plaatsje Kvamsoy staat een mooi geel gekleurd kerkje (zie foto links) waar je ook een prachtige foto van kan maken. Uiteindelijk kwamen we aan bij een tunnel bij Kongsnes. Na een korte pauze zijn we dezelfde route weer terug gereden, genietend van de prachtige vergezichten naar de overzijde van het Sognefjord. Terug bij de ferry in Dragsvik ontmoetten we mensen uit Wezep en Zwolle maar de mensen uit Wezep zijn van oorsprong tukkers dus we spraken ze ons direct in Twents aan. Zij hadden ook een huisje op Vesterland Resort. Na het geven van een paar tips voor hun volgende dag in Kaupanger zijn we na de overtocht naar Hella terug gereden naar ons huisje. Dit was de laatste dag in Kaupanger.