Vakantie 2011 Noorwegen 29 Mei 2011
Gea was zoals altijd vroeg op. Nadat we alles in de bus gepakt hadden en het appartement netjes schoon hadden achtergelaten zijn we om 9.00 uur vertrokken naar ons derde adres in Geiranger, een rit van ongeveer 285km. Eerst hebben we vanuit Oppdal de E6 gevolgd naar Dombås, langs Dovrefjell Nationaal Park waar we en paar dagen hiervoor de muskusossen hadden gezien. Vervolgens vanuit Dombås richting Otta, ook over de E6. Voor Otta zijn we afgeslagen richting Vågå aan wegnr. 15, een weg binnendoor zodat we niet eerst naar Otta hoefden te rijden. Eenmaal op wegnr.15 zijn we voor een koffiepauze gestopt bij het eerste tankstation in Vågå. Na de koffie zijn we onze weg vervolgd door het toeristische plaatsje Lom richting Grotli. Aan deze weg hebben we onze lunchpauze gehouden, want daar zijn veel plekjes waar je even je auto kunt parkeren.

Bij Grottl is een afslag naar de Old Strynefjell Mountain Road. Deze route stond op ons verlanglijstje om te rijden tijdens ons verblijf in Geiranger ware het niet dat deze was afgesloten, waarschijnlijk omdat er nog teveel sneeuw lag. Na Grotti werd de omgeving een sprookje, de met sneeuw bedekte bergen werden hoger en hoger en de het water van de meren, waaronder Breiddalsvatnet, waren voor het grootste deel nog met ijs bedekt, niet goed genoeg om op te schaatsen maar toch. Aan het eind een meer, net voor je een tunnel induikt, is de afslag naar Geiranger en Trollstigen, wegnr.63. Wat we toen zagen is met geen pen te beschrijven. Vanuit de auto heeft Gea kilometers lang gefilmd hoe wij op de kronkelige weg tussen de soms metershoge recht afgesneden sneeuwwanden doorreden met om ons heen de met sneeuw bedekte bergen. Ergens op deze route begon het zelfs even licht te sneeuwen.

Op een gegeven moment reden we op een deel met ontzettend veel haarspeldbochten met hier en daar plaatsen waar je even kunt stoppen om te genieten van de schitterende vergezichten. Niet ver voor Geiranger is een parkeergelegenheid waar je Geiranger en het Geirangerfjord ver in de diepte ziet liggen. Na veel haarspeldbochten bereikten we om 14.30 uur het toeristische plaatsje Geiranger. Niet ver na Geiranger ligt Grande Hytteutleige, de plek waar wij een huisje hadden geboekt voor drie nachten. Een schitterende plek waar alle huisjes uitzicht hebben op het Geirangerfjord waar op bepaalde dagen grote cruiseschepen met de neus om de laatste bocht van het fjord komen kijken en vervolgens langs de huisjes varen om even verder in Geiranger voor een aantal uren aan te meren. Langs het fjord is ook een kampeergedeelte waar je direct aan het fjord een plaats kunt uitzoeken. Naast Grande Hytteutleige staat een hotel.