Vakantie 2010 Noorwegen 7 September 2010
Rond negen uur zijn we vertrokken om de rondrit te maken die beschreven werd in het boekje met routebeschrijving van Buro ScanBrit. De rondrit is ongeveer 210 kilometer lang en gaat over de Birkebeinervegen, Vinjevegen en Friiesvegen. De eerste twee zijn onverharde tolwegen maar goed te berijden. Vanuit Nordseter Fjellstue reden we eerst naar Sjusjøen. Daar volgden wij de borden naar Birkebeinervegen. Het eerste deel is tolvrij. Bij het onbemande tolhokje wordt er van je verwacht dat je een formuliertje invult met daarop de datum, het kenteken van de auto of motor en de plaats waar je naar toe wilt. Wij gingen naar Messelt, kosten 80 kronen. Met de motor kost deze rit 40 kronen. Het originele formuliertje scheur je los van de enveloppe en neemt deze mee om eventueel aan te tonen dat je betaald hebt.

Het bedrag doe je in de enveloppe met het doorgedrukte deel en plakt deze dicht om het vervolgens in een brievenbus te deponeren. Later, na het oversteken van een rivier kwamen we weer bij een tolhuisje, dit maal bemand en met slagboom. Hier moesten we even aantonen dat we al betaald hadden aan het begin van de route. Omdat ik vergeten was de eindbestemming te noteren en wel 80 kronen had betaald gaf ik dit aan aan de man die achter het lokketje zat. Hij vroeg waar we naar toe gingen en noteerde dit vervolgens op het formulier van ons, waarna hij de slagboom opende zodat we verder konden rijden. Het is een mooie route waar je veel tijd voor uit moet trekken. Op het hoogste punt op de woeste hoogvlakte op 1090 meter staat een gedenksteen. De foto’s geven je een beetje indruk van de omgeving.

Uiteindelijk kwamen we uit op wegnummer 3. Hier zijn we linksaf geslagen, richting Koppang. Aan de rechterzijde van deze weg kwamen we langs een tankstation waar we door middel van een automaat konden tanken en betalen met onze creditcard. Vlak voor Koppang wordt de Vinjevegen duidelijk aangegeven. Hier zijn we linksaf geslagen en kwamen direct bij een aantal grote borden waarop veel informatie staat. Na 1.5 kilometer kwamen we weer bij een tolstation, onbemand en dit keer geheel automatisch. Je schuift de creditcard in de gleuf, drukt op de groene knop voor een bon en de slagboom gaat omhoog, pincode is niet nodig. Niet veel verder bevindt zich een waterval, deze staat duidelijk aangegeven.

Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats kom je bij deze niet spectaculaire waterval in het riviertje genaamd de Trya. Heel mooi waren de grote vlakken met het witte mos, dat her en der in het bos te vinden was. Later zagen we complete bergwanden met deze leuke mossoort. We zijn geregeld uitgestapt om foto’s te maken. Aan het eind van de Vinjevegen bereikten we de Friisvegen. In de routebeschrijving stond dat dit ook weer een tolweg is maar dit is onjuist. Het is een asfaltweg door een schitterende afwisselende omgeving, bossen, hoogvlaktes, meren enz.

In tegenstelling tot de beschreven tolwegen werd deze weg druk bezocht en zagen we veel jagers. Aan het eind van de Friisvegen zagen we van grote hoogte de plaats Ringebu liggen. Wij zijn nog even naar het staafkerkje van Ringebu gereden, gebouwd in ongeveer het jaar 1250. Het staafkerkje staat duidelijk aangegeven als je van de Friisvegen komt. Tot slot zijn we via de E6 terug gereden naar Lillehammer en vervolgens naar Nordseter waar we aankwamen om 18.30 uur. Een bewolkte dag, op hoogte kwam een jas goed van pas.