Vakantie 2010 Noorwegen 6 September 2010
Tegen 8.30 uur voeren we, tussen de kleine eilandjes door, de haven van Göteborg binnen. Omstreeks 9.00 uur verlieten wij de ferry en konden we beginnen aan een rit van iets meer dan 500 kilometer naar ons eerste adres, Nordseter bij Lillehammer. We waren er al op gewezen dat je je netjes aan de snelheid moet houden want de boetes in Zweden en Noorwegen zijn niet mals. De hoogste snelheid was 110, maar er waren heel wat stukken bij waar je niet sneller mocht dan 80, en zelfs 70 kilometer per uur. Geen file’s o.i.d. Tegen 11.00 uur bereikten we de Noorse grens waar we niet gecontroleerd werden.

Een klein stukje na de grens bevindt zich een tankstation met een grote supermarkt. Gea heeft daar een kilo aardappelen en 2 uien gekocht. De prijs tezamen, 9,86 Noorse Konen, ongeveer 1 Euro 30, dus niet duur !! Na enkele tol passages van 20 Noorse Kronen, die je met je creditcard kan betalen bij de manuel poort, kwamen we aan in Oslo. We passeerden Oslo aan de oostzijde, richting Trondheim. Na Oslo hebben we nog onze middagpauze gehouden. Toevallig kwamen even later ook de mensen aan met de Suzuki (namen onbekend) die we ontmoet hadden bij de terminal in Kiel. Zij hadden een andere reis geboekt bij Buro ScanBrit.

We vervolgden onze weg over mooie, soms vrij nieuw aangelegde snelwegen. Daar waar het nog 2 baans wegen zijn wordt er druk gewerkt om van deze 2 baans wegen snelwegen te maken, dus 4 baans, jammer maar helaas. Op heel wat delen op dit traject is de maximum snelheid 50 kilometer per uur. Uiteindelijk kwamen we aan in Hamar waar we nog even een bezoekje hebben gebracht bij de beroemde schaatshal Vikingskipet (Vikingschip), waar meerdere Nederlandse schaatsenrijders en rijdsters heel wat successen hebben geboekt. Daarna zijn we doorgereden naar Lillehammer, ook een beroemde plaats want hier vonden de Olympische Spelen van 1994 plaats.

Voordat je Lillehammer binnen rijdt zie je de skischansen al liggen tegen de heuvel achter en boven het stadje. Ongeveer 15 kilometer achter Lillehammer, in de heuvels ligt Nordseter, onze eindbestemming. Vanuit Lillehammer een aardig stijgingspercentage want Nordseter ligt een stuk hoger. Bij de receptie van Nordseter Fjellstue hebben we ons gemeld en gaven we ons eerste voucher af en kregen we de sleutel van ons appartement. De appartementen liggen een paar honderd meter terug t.o.v. de receptie. Wij kregen appartement B6, schitterend mooi van binnen en het uitzicht vanuit het appartement, en vanaf het balkon, was bijzonder fraai.

Het appartement is van binnen en van buiten geheel opgetrokken in hout, zoals nagenoeg alle woningen in Noorwegen en bestaat uit een woonkamer met bankstel, een eethoek en een open keuken met vaatwasser, koelkast, koffiezetapparaat en een oven. Ook kun je gebruik maken van een soort allesbrander en ook een flatscreen TV is aanwezig.Er is een slaapkamer met tweepersoons bed, een badkamer met vrij hangend toilet en douche. Achter een deur in de doucheruimte bevindt zich een kleine sauna. Achter een gordijn in de woonkamer staat er nog een stapelbed. Iets eerder als wij waren Jo en Marietje gearriveerd, ook zij hadden we ontmoet op de ferry.

Jo en Marietje hadden dezelfde reis als ons geboekt met het verschil dat zij na Nordseter nog een ander adresje meer hadden dan wij. Het waren onze naaste buren in Nordseter. Al snel koelde het af en was het op het balkon bij een temperatuur van 9 graden tijd om naar binnen te gaan. Even kastje kijken en toen naar bed. Het was overigens een zonnige dag en niet koud.Het vreemde tot nu toe waren de telefoontjes van onze zoon. Het lijkt wel of hij een bepaalde gave bezit om ons te bellen wanneer we juist op een bepaalde plek aankomen. De dag van ons vertrek belde hij toen we aankwamen op Camping Bum aan de Borgdorfer See. Deze dag belde hij toen we gingen pauzeren bij de Zweeds-Noorse grens en toen we ons appartement in Nordseter binnen kwamen, Heel toevallig.