Vakantie 2010 Noorwegen 11 September 2010
Voor het eerst in deze vakantie heeft het ’s nachts geregend, en daar bleef het niet bij. De gehele dag werd het uitzicht belemmerd door laaghangende bewolking en heeft het nagenoeg de rest van deze dag geregend. Wij zijn er na 12.00 uur pas op uit getrokken in de hoop dat het droog zou worden. Ten eerste zijn wij naar Stalheim gereden, een afslag op de E16, niet ver van ons verblijf. Daar zouden 2 watervallen te bewonderen zijn. We hebben er maar 1 ontdekt, en dat op een plek waar je niet al te lang moet gaan stilstaan. Op een gegeven moment kom je namelijk bij een zeer smalle éénrichtingsweg, alleen fietsers mogen van beide kanten komen. In eerste instantie heb je het idee dat je het weer zo’n 'normaal' weggetje is maar als er aangegeven wordt dat er een daling komt met een percentage van 18% dan ben je wel even voorzichtig. Als er dan ook nog om de 50 meter zeer scherpe haarspeldbochten met muurtjes van nog geen 30 centimeter hoog in zitten dan schrik je wel even.

Gelukkig ging alles goed alhoewel Gea de schrik goed te pakken had. Er kan wel aangegeven worden dat er van 2 kanten fietsers worden toegestaan maar ik zou niet graag met de fiets deze afdaling willen maken, en er tegenop is sowieso niet te doen. Maar goed, in één van de bochten toch nog even stilgestaan om de waterval te filmen vanuit de auto. Foto's maken met de fotocamera wou niet lukken omdat de opgeladen batterijen binnen een uur weer leeg waren, tenminste dit gaf de camera aan. Uit nood moest ik de rest van de dag foto's maken met de filmcamera, met overigens uitstekend resultaat. Eenmaal terug op de E16 zijn we naar het iets verder gelegen Gudvangen gereden. Dit is de plaats waar af en toe grote cruiseschepen aanmeren, je kan het niet geloven als je er staat. Ze hebben er wel op ingespeeld want er is natuurlijk ook een souvenirwinkel met heel veel snuisterijen.

Na dit bezoekje zijn we de 11.4 kilometer lange tunnel weer doorgereden om direct na het verlaten ervan af te slaan naar het gehucht Undredal. In Undredal staat het kleinste staafkerkje van Noorwegen dat plaats biedt aan niet meer dan 40 personen. Een bezoekje binnen in dit kleine kerkje is kort en kost 70 Kronen maar is zeer de moeite waard. Als je vragen hebt dan kun je deze stellen aan de gids die met je mee naar binnen gaat, in ons geval een jonge dame van ongeveer 20 jaar die woonachtig is in dit gehucht. Nadat we even pauze hadden gehouden in Undredal zijn we weer teruggereden naar de E16 om vervolgens de laatste tunnel voor Flåm door te rijden. In Flåm hebben we de auto geparkeerd op één van de vele plaatsen om vervolgens eens even naar de trein te lopen die op het punt van vertrekken stond. Het bijzondere aan de spoorlijn vanuit Flåm is dat er over een afstand van 20 kilometer een hoogteverschil wordt overbrugt van 865 meter!!

We hadden in ons programma de (beroemde) treinreis naar Myrdal v.v. staan, maar het weer was zo slecht zodat we hier maar van af hebben gezien. Jammer van het geld (43 Euro p.p.) als je niets ziet i.v.m. het slechte weer. Wel hebben we hier in één van de eetgelegenheden wat gegeten en dat was niet slecht en niet echt duur. Flåm is een zeer toeristische plaats waar ook veel mountainbikers bijeen komen om te pauzeren en/of iets te nuttigen. Dit is n.l. een eind of tussenpunt van een bepaalde mountainbike route. Wij hebben nog even gekletst met een tweetal bikers uit Oslo. Laat in de middag zijn we alle tunnels maar weer eens doorgereden om vervolgens terug te keren naar ons verblijf in Myrkdalen.