Vakantie 2010 Noorwegen 10 September 2010
Een beetje langer geslapen dan de dagen voorheen. We hadden onze planning een beetje gewijzigd zodat we deze dag niet zoveel kilometers hoefden af te leggen. Ongeveer 40 kilometer ten noorden van ons verblijf ligt het Sognefjord het langste en diepste fjord van Noorwegen. Daaraan grenzend liggen de plaatsen Vik en Vangsnes. Via wegnummer 13, grenzend aan ons verblijf in Myrkdalen, zijn we naar deze plaatsen gereden. Het eerste korte deel gaat door een bos met aan de linkerzijde van de weg een oude vervallen, niet meer gebruikte, skischans met juryhokje, leuk om te zien.

Vervolgens door een dal dat direct gevolgd wordt door een steile weg met haarspeldbochten naar boven. Het landschap daarna is geweldig, meertjes, kleine gekleurde houten huisjes her en der, watervalletjes en eeuwige sneeuw op de bergtoppen. Op het hoogste punt bevindt zich de Storehaug Tunnelen met direct aan het eind een grote parkeerplaats met een schitterend mooi uitzicht. Het landschap in de afdaling naar Vik, direct na de tunnel, is niet zo spectaculair. Wel is er in de afdaling nog een mooi uitzichtpunt bij een mountain souvenirshop dat helaas gesloten was toen wij er waren. Aan de achterzijde hangt een webcam met zicht op Vik.

Op dit punt kijk je vanaf grote hoogte op het plaatsje Vik met daarachter het Sognefjord. Aangekomen in Vik hebben we eerst nog even het Hopperstad staafkerkje bezocht. Daarna zijn we naar Vangsnes gereden om eens even te kijken of we de overtocht met de ferry naar Dragsvik zouden maken. Aangezien we al hadden besloten om deze dag niet zoveel kilometers te maken hebben we daar van af gezien en hebben we bij de ferryterminal ons middagmaal genuttigd.

Daarna zijn we terug gereden naar Vik waar we nog wat gewinkeld hebben. Nadien nog even het weggetje vanuit Vik naar Arnafjord gereden, maar dat stelde niet veel voor. Om terug te keren naar het verblijf in Myrkdalen ben je aangewezen op dezelfde route als de heenweg, dus wegnummer 13. We hebben deze dag weer veel gezien en het weer zat ook mee, de hele dag droog met af en toe het zonnetje. Wel hebben we er goed aan gedaan om een paar dikke jassen mee te nemen want op grote delen van deze route was het vrij fris en waaide het flink.