Vakantie 2008 Ierland 5 Juni 2008
Gea had een aantal jaren geleden een boek gelezen dat zich gedeeltelijk afspeelde op Inisheer Island. De titel van het boek, 'Afscheid van Inisheer'. Op het moment dat we besloten om de vakantie door te brengen in Ierland wist ze niet of dit eilandje werkelijk bestaat, dus gingen we op onderzoek uit. Vanaf de tijd dat we wisten dat het tot de Aran Islands behoord en dus werkelijk bestaat hadden we besloten om daar een kijkje te gaan nemen. De zee was een stukje rustiger geworden dus hadden we deze dag besloten om ons met de ferry over te laten varen naar Inisheer Island (Inis Orr), het kleinste eilandje dat behoord tot de Aran Islands, daarna langs de cliffs of Moher. Deze gecombineerde vaart hadden we geboekt bij Cliffs of Moher Cruises, de naam van de boot Jack B. Jack was of is de vader van de kapitein van deze boot, B de moeder. Voor twee personen betaalden we voor deze gecombineerde vaart 70 Euro, dat viel nogal mee want je bent bijna de gehele dag onder de pannen. Vanaf Nagle's Caravan and Camping Park is het maar een paar honderd meter lopen naar de ferries. Om 10.30 uur vertrokken we richting Inisheer.

De zee was rustiger dan de dagen ervoor maar staande moest je je goed vasthouden anders ging je gegarandeerd overboord. Het fotograferen en filmen ging dan ook met zeer veel moeite. Met de linkerhand vasthouden, door de linker knie zakken, dan door de andere knie zakken en met de rechterhand filmen. Na een half uurtje kwamen we aan op Inisheer Island. Het plan was om fietsen te huren maar vanaf de boot zagen we al dat er meerdere venijnige hellingen voorkomen op het eilandje waar je gegarandeerd van de fiets moet. Er stond ook een busje klaar om mensen over het eilandje te vervoeren waar we dan ook maar gebruik van hebben gemaakt. Nadat we de chauffeur 20 euro hadden betaald liet hij ons de mooiste plekjes van het eilandje zien. Rijdend over zeer smalle, soms steile met muurtjes afgescheiden weggetjes, kwamen als eerste aan bij The Plassey Wreck. Het schip is in 1960 , tijdens een zware storm, op het eilandje gesmeten en is hier altijd blijven liggen. Ook reden we nog langs een kerkhof waarvan we dachten dat het niet zo bijzonder was, dus doorrijden maar. Op het eilandje staan nog twee zeer oude cottages van zo'n 300 jaar oud, dit was ook onze volgende bezienswaardigheid.

Het bijzondere was dat dit het ouderlijk huis was geweest van onze chauffeur. Hij woont nu ook nog wel op Inisheer maar in een woning van 'deze tijd'. Nadien leidde hij ons naar de op een heuvel gelegen rune van Caislean Ui Bhriain, waarschijnlijk gebouwd door de familie O'Brien. Wij misten nog een bezienswaardigheid, namelijk Teampall Chaomhain Caomhan. Aan de chauffeur gevraagd of hij ons daar ook nog even heen wou rijden bleek dat dit te vinden is op het kerkhof waarvan wij dachten dat we dat wel over konden slaan. Vanaf de weg is dit ook niet te zien want het ligt verdiept midden op het kerkhof. Hij is er voor ons nog even heengereden zodat we deze bezienswaardigheid op ons gemak konden bekijken. Na al deze bezienswaardigheden heeft hij ons afgezet bij een restaurant en een theehuis waar we op het kleine terras een kop koffie en een soort chocoladecake hebben genuttigd. Daarna zijn we nog even door de straatjes gewandeld en bezochten we een aantal kleine winkeltjes waaronder een klein winkeltje waar ze echte Aran sweaters verkopen.

Thuis had ik al tegen Gea gezegd, als ik daar ooit kom dan koop ik een puur Iers kledingstuk, dus heb ik op Inisheer een vest gekocht. Gea heeft op Inisheer twee stukken Ierse zeep gekocht. Om 2.15 uur vertrok de ferry weer naar kade van Doolin. Omdat wij een gecombineerde vaart geboekt hadden , Inisheer en de Cliffs of Moher, moesten wij in Doolin op de boot blijven. Nadat alle toeristen die de cliffs wilden zien aan boord waren vertrokken we richting Cliffs of Moher. Deze rondvaart duurt een uur waarvan een deel Jack B rustig rondjes draait voor de cliffs. Ik had, welke cliff dan ook, nog nooit vanaf zee gezien, het was in n woord geweldig. Vanaf Jack B zagen we de prachtige hoge cliffs die omhoog rijzen (120 m.) vanuit de zee. Ook de duizenden vogels die in de holen en spleten van de cliffs hun nesten hebben zie je vanaf Jack B voor de cliffs driftig heen en weer vliegen, waaronder de kleine mooi gekleurde puffins. De bezoekers boven op de cliffs zagen we als zeer kleine wezentjes. Na een niet te vergeten dag waren we weer terug aan de kade in Doolin en zijn we terug gewandeld naar de camping. Het personeel van de Jack B willen we een groot compliment geven. Het zijn zeer aardige, behulpzame mensen die op al je vragen wel een antwoord hebben. We hadden besloten dat dit de laatste dag in Doolin zou zijn en weer een ander gebied zouden bezoeken.