Vakantie 2008 Ierland 29 Mei 2008
Deze dag heeft heel veel goed gemaakt. We zijn vroeg opgestaan om veel van de omgeving te zien. Ook wilden we een echtpaar uit Ootmarsum bezoeken. Zij zijn elf jaar geleden vertrokken uit Nederland en hebben tussen Kenmare en Sneem, midden in de wilde boekweit, een huisje gekocht en hebben zich hier voor vast gevestigd. Hij is nu 76 jaar (inmiddels overleden) en zij 67. Het verhaal over hun stond in de Twentsche Courant Tubantia van 17 mei 2008, vandaar dat wij dit weten. Maar goed, we vertrokken van de camping in de richting van Killorglin. Een aantal kilometers verder zijn we afgeslagen naar rechts, richting Glencar. De bedoeling was om het schiereiland dwars over te steken. Aan het begin was het nog niet zo'n probleem maar hoe verder we reden des te meer moeite kregen we met het volgen van de route over de smalle weggetjes. De navigatie gaf al helemaal niets meer aan en het volgen via de kaart was ook niet eenvoudig. Menigmaal bereden we de verkeerde weg en moesten weer terug.

Ook doodlopende wegen kwamen voor in onze route. Maar het kwam allemaal goed. Aan het begin van de route was het een bosrijk gebied en kwamen we langs Lough Caragh, met hier en daar schitterende vergezichten. Nadien passeerden we nog meer kleinere meertjes. Toen kwamen we in een schitterend mooie omgeving waar de weggetjes steeds minder breed werden. Later kwamen we aan bij Ballaghbeama Gap, een doorgang tussen twee bergen waar het zeer smalle weggetje zicht doorheen slingert met aan beide zijden ontelbare grote en kleine rotsblokken en hier en daar een schaap met één of meerdere lammetjes, uitkijken dus. Werkelijk adembenemend mooi. Doorgereden naar een andere Gap, Moll's Gap. Dit is niet te vergelijken met wat we eerder gezien hadden. Moll's Gap ligt aan de Ring of Kerry en wordt druk bezocht door toeristen, soms met bussen vol. Het is een toeristische trekpleister voor diegene die van drukte om zich heen houdt en veel verkeer. Op dit punt staat ook een souvenirwinkel met een restaurant.

Het uitzicht vanaf dit punt is wel mooi. Op de parkeerplaats hebben we even wat gegeten. In één van de boekjes over Ierland die we gekocht hadden had ik gelezen dat je, als je toch in de buurt bent, Gap of Dunloe niet moet missen. Het was niet terug te vinden op de kaart maar met een beetje kunst en vliegwerk hebben we toch achterhaald waar we deze gap moesten zoeken. Voor degenen die Gap of Dunloe ook willen bezoeken, het ligt tussen Moll's Gap en komt uit halverwege de weg van Killorglin en Killarney. Op onze kaart wordt de weg er naar toe aangegeven als een doodlopende weg maar dit is niet het geval. Het is weer een zeer smalle weg met hier en daar stukken waar je behoorlijk moet stijgen. De route is in één woord schitterend. Het is ook een geliefde route voor wandelaars want hier loopt de Kerry Way, een bekende lange afstand wandelroute. En inderdaad zagen we veel wandelaars die een poging waagden om deze route af te leggen. Voor degene die het niet meer ziet zitten of niet meer verder kan door andere omstandigheden kun je gebruik maken van een Jaunting Car, een tweewielig rijtuigje getrokken door een paard, die je verder naar het eind van Gap of Dunloe brengt.

In Killarney kun je ook gebruik maken van dit soort vervoer voor een ritje door de stad. Aan het einde van deze weg zijn we naar Killarney gereden, van daaruit naar Kenmare en van daaruit richting Sneem. Tussen deze twee plaatsen schijnt het echtpaar uit Ootmarsum te wonen. Via de routebeschrijving in de krant probeerden we hun huisje te vinden maar dat lukte dus mooi niet. Het was al laat in de middag dus zijn we tegen de klok in de Ring of Kerry gevolgd richting camping. Onderweg nog wel even een stop gemaakt bij Lady's View, een schitterend mooi uitzichtpunt waar in 1861 de hofdames van Koningin Victoria deze plek bezochten. Daarna zijn we terug gereden naar de camping. Als sommige mensen denken dat er geen midgets in Ierland voorkomen dan hebben die het goed mis. Op de camping werden we tegen de avond bijna opgevreten door deze ettertjes. Ze kruipen door de kleinste gaatjes, zelfs vliegengaas, en ze kunnen zeer venijnig bijten. Vele kampeerders blijven dan ook maar een tijdje binnen en hopen dat ze snel weer verdwijnen. Maar voordat je het weet zitten deze krengetjes met massa's in je huisje. En er bestaat voor zover wij weten nog geen middeltje om ze te weren.