Vakantie 2013 Griekenland 27 April 2013
Vroeg opgestaan want deze dag stond de eiland tour op het programma. Om 8.30 uur moesten wij bij de hoofdingang van het hotel staan waar we door een bus werden opgehaald. Voordat wij naar de eerste bezienswaardigheid reden moesten wij eerst andere hotels langs om deelnemers op te halen. Nadat alle 37 deelnemers plaats hadden genomen in de bus, reden wij naar d archeologische bezienswaardigheid van het eiland Kos genaamd Asklepieion, runes van een rustoord/ziekenhuis uit het midden van de 4e eeuw voor Christus. Vervolgens stond wijnmakerij Triantafyllopoulos Vineyards op het programma. Deze wijnmakerij is te vinden bij Miniera Asfendiou.

Na een korte rondleiding was er gelegenheid om de wijnen te proeven en eventueel te kopen. Als derde stond het toeristische bergdorpje Zia op het programma. Het dorpje, dat geheel gericht is op toerisme, ligt halverwege het Dikeosgebergte en bestaat grotendeels uit restaurantjes en winkeltjes met souvenirs. Bij het begin van het dorpje heb je een prachtig mooi uitzicht op de wijde omgeving en het zoutmeer Aliki bij Tigaki. Vervolgens ging de tour verder door het bergachtige landschap naar Pyli. Hier tref je een waterbron aan. De overlevering wil, als je gehuwd bent en je drinkt met de klok mee uit alle openingen van de bron, dat je binnen negen maanden zwanger zult zijn. Drink je tegen de klok in dan zul je binnen negen maanden gaan scheiden.

Onderweg naar dit oude dorpje ligt het oude Pily, Palio Pyli. Vanwege een cholera epidemie werd het dorp rond 1830 verlaten. Het was tijd voor de lunch. Omdat wij deze dag de enige bus waren voor de eilandtour had onze hostess het beste restaurant op de mooist gelegen plek voor ons uitgezocht. Normaal gesproken verspreiden de bussen zich over meerdere restaurants in de omgeving van Kefalos. Voor ons had ze Seafood Restaurant Limnionas uitgezocht, mooi uitzicht op zee en de omringende eilandjes en een klein haventje net voor het restaurant. Het was ook mogelijk in hotel Ramira Beach een lunchpakket te bestellen voor deze dag.

Als laatste bezochten wij in Antimachia een gerestaureerde Griekse molen. Het is de nog enige werkende molen op het eiland Kos. Voor de tweede wereldoorlog waren er nog meer als honderd op het eiland. Het was een warme interessante dag, vooral door de vele informatie die wij kregen van de Nederlandse hostess. Zij woont al jaren op Kos en wist dus heel veel te vertellen over de cultuur, natuur, politiek, eigenlijk over elk onderwerp wist zij wel iets te vertellen. Na het avondbuffet zocht het Nederlands groepje elkaar weer op en hebben we samen de avond weer doorgebracht.