Vakantie 2016 Duitsland De Harz
Na een midweek doorgebracht te hebben aan de Moezel zijn wij naar de Harz gereden waar wij een huisje hadden gehuurd op Vakantiepark Merkelbach voor één week (Duitse website). Het park ligt aan een zand/greffelweg midden in de bossen en 2 km. verwijderd van het plaatsje Friedrichsbrunn. De eigenaar heeft dit voormalige 'Kinderferienlager der Sprengstoffwerke Schönebeck' omgetoverd in een park met houten chalets. Het terrein is geheel afgesloten door hekwerken en alleen toegankelijk met een sleutel. Grenzend aan een gedeelte van het park ligt een graasweide voor elanden waarvan er nu van de drie er nog maar één over is. Ondanks het verzoek de dieren niet te voeren is er toch iemand zo slim geweest om dit toch te doen met het gevolg dat er één eland is gestorven aan een darmziekte. De tweede eland is op de vlucht geslagen doordat iemand zijn hond los liep lopen op het park. Deze kroop ergens onder het hek door op jacht naar de eland waardoor deze op de vlucht sloeg. Ergens in de bossen nabij het park zou deze eland nog rondzwerven volgens de eigenaar. Op bepaalde tijden van de dag kun je tegen een kleine vergoeding het voeden van dichtbij meemaken.

Thuis hadden wij de beide websites (Nederlandse en Duitse versie) uitgebreid bestudeerd en kwamen tot de conclusie dat dit wel een leuk park was om daar een weekje te verblijven. Bij aankomst werden wij begroet door Frau Merkelbach en vervolgens naar ons verblijf begeleid. De teleurstelling was groot toen zij ons niet naar één van de houten chalets begeleidde maar naar een stenen drie onder één kap gebouw waar wij in het middelste deel een week door mochten brengen. Zoals de foto op de genoemde website laat zien is dit al een zeer oud gebouw waar getracht is dit te verdelen in drie huisjes om te verhuren. Beide websites van het park laten echter alleen maar mooie houten chalets zien dus ga je bij het boeken er vanuit dat je de week door mag brengen in één van de op de website getoonde accommoddaties. De binnenzijde van de huisjes kun je m.b.v. een draaiend camerabeeld grotendeels bekijken maar je kunt niet achterhalen bij welk huisje deze beelden horen. Het stenen gebouw kom je ook niet tegen op de websites, zou dit bewust weggelaten zijn ? Eenmaal binnen hield het ook niet over. Via een kleine stenen trap kom je in een piepklein halletje met een kunststof afvalbak waar het deksel van stuk was. Vervolgens kom je in het keukentje.

Van rechts naar links, een koelkast, een vierpits elektrische kookplaat, een afdruipgedeelte en dan de wasbak, einde keukenblok ! Er is geen mogelijkheid om de schone afwas naast de spoelbak te plaatsen. In de koelkast werden ook een aantal delen gemist, b.v. een hangbakje in de deur, geen vriesvakje en de achterwand was dik bevroren met een ijslaag. De keukenaccessoires waren ook minimaal, geen snijplankje, drie pannetjes en twee deksels, geen litermaat en de borden, kopjes, en bekers was een bij elkaar geraapt spulletje. In het kamertje bevindt zich een grote hoekbank, een salontafel, een stoel, een allesbrander en hangend aan de muur een tv. Waar is dan de eethoek? Die is er niet en die past er ook niet meer in, eten doe je aan de salontafel. De twee slaapkamers zijn op zich groot genoeg ware het niet dat in beide slaapkamers een hang/legkast is geplaatst die er voor zorgen dat één persoon kruipend over het bed in bed moet zien te komen. Waar wij sliepen was er de mogelijkheid om de kast een eind te verschuiven zodat wij beiden redelijk in bed konden komen. De matrassen in de bedden, die beiden behoorlijk kraakten, waren slecht, zacht en zakten flink door. De kunststof ramen waren voorzien van rolluiken, dat was wel prettig. De ruimte voor het toilet, douche en wasgelegenheid was prima, mooi betegeld en de douche gaf een goede, flinke straal water en de temperatuur was prima te regelen. Buiten is er een klein overdekt terras met een ronde tafel en drie kunststofstoeltjes die ook aan vervanging toe zijn want allen begonnen links en rechts in te scheuren.

Terwijl je rustig een kopje koffie zit te drinken op het terras, met uitzicht op een aardige tuin, wordt de rust om de vijf minuten verstoord door een waterval die tussen het linker en het midden huisje is gemetseld. Gelukkig hadden wij deze week schitterend warm en mooi weer dus waren wij veel weg. Als het slecht en koud weer was geweest hadden wij ons echt geërgerd. De avond voor wij vertrokken werd ik door de eigenaar uitgenodigd om op het terras van het restaurant een pilsje met hem te drinken. Nadat wij het over de eland (nu nog maar één) hadden gehad en over de voormalige grens moest ik toch een aantal dingen kwijt die ons niet zo bevielen. Hij heeft mij aangehoord en liet het naar mijn mening rustig over zich heen komen. Aan het begin van de week hadden wij al kennis gemaakt met een aantal mede Nederlanders die ook hadden geboekt op dit park. De één had een houten chalet, de anderen waren onze naaste buren aan de rechter zijde. Nadat zij ons hun onderkomen hadden laten zien mochten wij nog van geluk spreken dat wij daar niet een week hebben doorgebracht. Het stenen gebouw met de drie huisjes doet afbreuk aan dit park en zouden niet verhuurd moeten worden, dat kun je vakantiegangers niet aandoen, vooral het rechter deel niet. Maak er b.v. een winkeltje van waar je de nodige dingen kunt kopen, dit is niet aanwezig op het park. Het houten chalet van de andere Nederlanders zag er goed uit, ruim, een bovenverdieping, een eethoek en zelfs een slaapkamer beneden. Ook hier waren er dingen die beter konden, b.v. de trap naar boven die boven het keukenblok is geplaatst, niet erg hygiënisch volgens ons. De door ons beschreven ergernissen wegen echter niet op tegen het huisje van onze naaste buren, schandalig !

INGEZONDEN DOOR BEWONERS VAN EEN HOUTEN CHALET

Wat waren mijn zoon en ik blij dat we dat mooie houten chalet hadden. In eerste instantie heb ik me vreselijk geergerd aan de keuken die weggefrommeld zat onder de trap. Mijn zoon kon er niet rechtop in staan tijdens de afwas. Ik heb meerdere malen mijn hoofd flink gestoten aan de trap vooral als ik iets uit de koelkast moest pakken. En de keukeninventaris......naar de rommelmarkt geweest? Er was geen schaar, geen theepot, geen voorraadbussen noch opbergdozen voor vleeswaren ed. Ook in de kamer stonden vier verschillende eetstoelen. Verder was het huisje goed schoon en netjes gerenoveerd. Maar in de slaapkamer geen gordijnen. Tijdens ons verblijf kennisgemaakt met andere Nederlanders die volgens mijn oordeel in kippenhokken zaten. Schandalig dat zoiets verhuurd mag worden. Jammer van zo'n schattig (kneuterig) parkje in zo'n schitterende omgeving want ik zou het niet aanbevelen tenzij je zeker weet dat je zo'n houten chalet krijgt.